Foto: Photo by Pexels
Ieder jaar doet TenneT verslag van de toevoegingen en onttrekkingen aan de opbrengsten uit congestie op de buitenlandverbindingen. De ACM heeft de onttrekkingen door TenneT aan deze opbrengsten in het jaar 2022 gecontroleerd en concludeert dat ze conform de Europese regelgeving zijn.
De hoogspanningsnetten in Nederland, Noorwegen, Duitsland, België en Engeland zijn via interconnectoren met elkaar verbonden. Hierdoor kan elektriciteit grensoverschrijdend verhandeld worden. TenneT beheert deze verbindingen, met uitzondering van de verbinding met Engeland.
Indien de vraag naar capaciteit op een verbinding groter is dan het aanbod, dan wordt deze capaciteit geveild. De opbrengsten van deze veiling moeten de eigenaren van deze verbinding apart beheren. Deze opbrengsten moeten zij met voorrang inzetten om
Foto: Photo by MD Molla from Pexels
De ACM heeft een besluit genomen over een geschil tussen Stichting Actium (hierna: Actium) en Liander N.V. (hierna: Liander). Het geschil gaat over het verzoek van Actium om aansluitingen van elf wooneenheden (verdeeld over drie woongebouwen) te verwijderen en het samenhangende verzoek om drie nieuwe aansluitingen naar de drie woongebouwen aan te leggen. Liander heeft geweigerd het verzoek van Actium in te willigen. De ACM oordeelt dat de klacht betreffende het verzoek tot de aanleg van drie nieuwe aansluitingen gegrond is, maar dat
Foto: Photo by MD Molla from Pexels
Warmteleverancier DeeneD heeft in 2020 de manier waarop zij kosten voor koude in rekening brengt ten onrechte veranderd. Om te zorgen dat DeeneD de kosten voortaan op de goede manier in rekening brengt heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf een bindende gedragslijn opgelegd.
Verbruikers die zijn aangesloten op het warmte- koudeproject ‘Rosa de Lima’ in Nijmegen betaalden eerst een bedrag per gigajoule afgenomen koude. Sinds 2020 brengt Deened bij alle verbruikers een vast bedrag per maand in rekening. Hie
Foto: Photo by Pexels
De vergunningen voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers van EnergyNext B.V. worden op naam gesteld van NextEnergy B.V.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op 16 januari 2023 namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat hiervoor een naamswijzigingsbesluit genomen. De naamswijziging zal verder geen invloed hebben op de klanten van NextEnergy.
Foto: Photo by Pexels
Met dit besluit wijzigt de ACM de Netcode elektriciteit, de Informatiecode elektriciteit en gas, de Meetcode elektriciteit en de Begrippencode elektriciteit.
Dit besluit herziet en actualiseert de processen met betrekking tot het samenstellen en het uitwisselen van meetgegevens door de regionale netbeheerders en TenneT voor een nauwkeurigere toewijzing aan een aangeslotene van de hoeveelheid elektriciteit die met het netwerk is uitgewisseld, de zogenoemde allocatie.
De reden voor de wijziging is dat de huidige procedures onvoldoende rekening houden met decentrale invoeding.
Het codebesluit regelt het volgende:
Foto: Photo by Pok Rie from Pexels
Warmteleverancier Econic NL B.V. moet zich houden aan het geldende maximumtarief voor koude. Dat heeft de ACM besloten na beoordeling van het bezwaar van Econic tegen een besluit van de ACM.
In dat besluit van 8 juli 2022 heeft de ACM Econic een bindende aanwijzing opgelegd, omdat Econic te hoge tarieven heeft gerekend voor het leveren van koude aan klanten die een leveringscontract hebben afgesloten na 1 januari 2020. Vanaf die datum gelden er maximumtarieven voor koude, en die heeft Econic overschreden. De
Foto: Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels
Elektriciteitsproducenten moeten alerter zijn op het tijdig publiceren van voorwetenschap zodat zeker is dat alle handelaren over dezelfde informatie beschikken . Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat producenten de publicatieregels in 2022 wel beter hebben nageleefd dan het jaar daarvoor, maar dat voorkennis toch nog niet altijd tijdig en op de juiste manier wordt gepubliceerd. De ACM heeft producenten hierop aangesproken en heeft naar aanleiding van deze gesprekken besloten extra voorlichting over het publiceren va
Foto: Photo by Pexels
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een ontwerpbesluit opgesteld om de eisen van de overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden in de Netcode elektriciteit te wijzigen.
De ACM stelt met het ontwerpbesluit voor om de eisen van overspanningsbeveiliging van elektriciteitsproductie-eenheden zoals de omvormers van zonnepanelen te wijzigen. Deze eisen bepalen bij welke maximale waarden van de netspanning elektriciteitsproductie-eenheden van het net mogen afschakelen. Door het wijzigen van de overspanningsbeveiligingseisen hoeven zonnepanelen in laagspanningsnetten minder vaak afgeschakeld te worden. Hierdoor zullen doen er zich minder spanningsproblemen voor op het laagspanningsnet. De overspanningsbeveiligingseisen zijn al vastgelegd in het
Foto: Photo by MD Molla from Pexels
Op 17 oktober 2022 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een verzoek tot verlenging ontvangen van Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland U.A. voor het gesloten distributiesysteem (elektriciteitsnet) gelegen aan de Burgemeester J.G. Legroweg 80 en 80A te Eelde, in de gemeente Tynaarlo. De ACM verlengt op verzoek van Flora Royal Holland de ontheffing voor een periode van tien jaar vanaf 30 december 2023.
Foto: Photo by Pexels
Op verzoek van ENCI B.V. trekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de ontheffingen voor het gas- en elektriciteitsnet van de ENCI B.V. in. Het betreft het gesloten distributiesysteem gelegen aan de Lage Kanaaldijk 115 te Maastricht.
Bron: https://www.acm.nl/nl/publicaties/intrekking-ontheffingen-gas-en-elektriciteitsnet-het-enci