De salderingsregeling houdt in dat bezitters van zonnepanelen een bepaald tarief ontvangen voor de opwekte zonnestroom die ze terug leveren aan het elektriciteitsnet. Hiermee wordt de initiële investering van zonnepanelen op het dak sneller terugverdiend. Er bestond lange tijd onzekerheid over het voortbestaan van de salderingsregeling. De regeling zou in 2020 wellicht afgeschaft of aangepast worden. De Tweede Kamer riep Kamp echter op om de salderingsregeling te verlengen, omdat zonnepanelen steeds populairder worden.
Nu heeft Kamp bekendgemaakt dat de regeling in ieder geval tot en met 2023 van kracht blijft. De minister benadrukt in de brief dat er behoefte is aan een nieuwe regeling. Maar aangezien er nog geen nieuwe regeling voor handen is, wordt de salderingsregeling
De Noord-Hollandse pilot is onderdeel van een breder energieproject waar 8 Europese regio’s aan meedoen en luistert naar de naam LOGIC (afkorting voor Low carbon Off Grid Communities), waarvoor ontwikkelingsmaatschappij Noord Holland-Noord (NHN) als penvoerder optreedt. Een van de pilots zal op Texel plaats vinden. Het eiland is, naast het nog te renoveren Monument op de Afsluitdijk een van de locaties waar deze stroomvoorziening in de praktijk zal worden getest en toegepast. Europa financiert 60% van het 4,1 miljoen kostende project, gericht op het beschikbaar stellen van betaalbare, duurzame energie voor afgelegen gebieden in de wereld. Door de ontwikkeling van uiteenlopende technieken wordt er bijgedragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Het grootste zonnepark van Nederland zal stroom leveren aan het datacenter van Google in de Eemshaven. Eneco heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Google.
Zonnepark Sunport omvat 123.000 zonnepanelen op dertig hectare grond en levert jaarlijks zo’n 27 gigawattuur zonnestroom. Sunport is ontwikkeld door Sunport Energy en gebouwd door het Duitse energieconcern Wirsol.
De 27 gigawattuur aan zonnestroom is net zoveel als het jaarverbruik van 7.700 huishoudens. Het is echter maar een klein deel aan stroom van wat het datacenter gebruikt. Google heeft ook al contracten gesloten om stroom in te kopen van windmolens in Delfzijl en in Zeeland. De stroom die wordt ingekocht, wordt niet altijd direct geleverd aan het datacenter. Voor Eneco betekenen overeenkomsten met partijen zoals Google wel economische zekerheid bij het investeren in nieuwe wind- en zonneparken.
Bron: NU.nl